Utålmodig

Du skal ikke så inderlig tie med det du mener, helt til det passer for alle de andre. Du bør heller dele det med oss andre i øyeblikket, før tiden får slipt det rundt i kantene og gjort det spiselig for alle.

Børre

fredag 24. februar 2012

Læringstrykk - hva er det?


Det er i alle fall et ”in-ord” i pedagogiske kretser. Det virker som at det er så ”in” at det ofte blir misbrukt av de som forveksler karakterjag med læringstrykk. Læringstrykk har ikke noe med karakterer å gjøre, men det fokuserer på refleksjon og fornyelse, på samarbeid og gjennomføring. Det handler om menneskers, eller samfunnets opplevde og erkjente krav til læring, kompetanseutvikling og bruk av kompetanse. Altså kommer læringstrykket innenfra, selv om vi kan motiveres av ytre faktorer som karakterer. Paulo Freire sa en gang at det er som beviste vesen vi mennesker er til. Han kunne like gjerne sagt at det er som beviste vesen vi mennesker er som best. Bevisthet gjennom refleksjon og fornying, samarbeid og gjennomføring er et viktig fundament for læring.
Læringstrykket kommer innenfra og det skapes ikke av lærere som er opptatt av resultater og at eleven skal “hoppe når læreren be rom det”, men heller fokuserer på prosessen og stimmulerer eleven til å hoppe uten at læreren ber om det.

Læringstrykk må ikke forveksles med karakterjag!
(Men det skaper gode karakterer!)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar